Вхід Реєстрація

Основні секрети виробництва шампанського

Жодна серйозна урочистість не обходиться без шампанського чи ігристого вина. Смачний напій можна замовити за посиланням https://turbo.ua/category/fraholino з доставкою до порога власного будинку. Цей напій притягує себе як магніт, освіжає і формує атмосферу яскравого свята.

Ароматні ласощі, тільки поява якого викликає збудження, відомо з давніх-давен. Особливими моментами вирізняється і технологія його виробництва, в якій є чимало цікавих нюансів.

Все починається з вихідного матеріалу

Насамперед, варто підкреслити, що у виробництві справжнього шампанського використовують лише три сорти винограду. Якщо на етикетці нещодавно купленого напою буде вказано інше, можна сміливо зарахувати такий товар у підробки. З білих сортів годиться лише Шардоне, що надає легкі цитрусові та горіхові нотки. З категорії червоних підходять Піно Нуар та Піно Менье.

Виноград під шампанське збирають трохи раніше, ніж він встигає повністю визріти, і лише вручну. За такого підходу можна повністю виключити потрапляння у виробництво зіпсованих ягід.

Основні тонкощі початкової стадії

Існує декілька технологій, але кожна з них передбачає підготовку основи. Кожен сорт віджимається окремо, враховується навіть територіальне розташування виноградників, щоб уникнути перемішування. Найбільшу цінність становить сік, отриманий після першого віджиму. Винний матеріал другого та третього віджиму називають суслом, він теж іде у роботу.

Надалі сік розливають у металеві ємності. Рецепт елітного шампанського обов'язково передбачає дубові бочки. Вони відбувається процес бродіння. З першого віджиму виходить сухе вино. Його змішують з первинним та вторинним суслом шляхом купажування. Але це не стосується елітних видів, таке шампанське має готуватись на основі одного сорту.

Що перетворює шампанське на ексклюзивний напій?

Щоб видалити дріжджовий осад використовують технологію з додаванням вуглекислого газу. 0 класична методика набагато трудомістка і заснована на вторинному бродінні. Так зване базове вино розливається по пляшках, при цьому у певній пропорції додається тростинний цукор та дріжджі. Пляшки витримують протягом 10-12 місяців у наглухо закупореному вигляді.

У процесі хімічного процесу бродіння відбувається розчинення вуглекислого газу. За рахунок цього напій поступово перетворюється на ігристий, потім випадає осад. Позбутися його можна наступним способом:

Ще один метод має назву дегоргажу. Він передбачає заморожування верхньої частини пляшки в соляному розчині до температури близько -18 градусів із наступним розтином. Тоді газ зсередини видаляється, а заразом із ним і осад. На ступінь насолоди шампанського впливає дозажний лікер. Його додають у пляшку для компенсації втрат і знову закупорюють.

Набагато простіше виглядає інший варіант вторинного бродіння, що не передбачає копітких процедур. Вино переливають разом із осадом у спеціальний резервуар та фільтрують. При необхідності просто додають дозаж, формуючи необхідні смакові якості та аромат.

З усього сказаного вище стає зрозуміло, що справжнє шампанське ніколи не буде дешевим. Побачивши на полицях магазину напої, які суттєво відрізняються між собою за вартістю, неважко здогадатися, який із них дійсно заслуговує на право називатися шампанським.

Кількість переглядів: 192
Дата редагування: 2024-04-14

Сподобалась стаття? Поділись з друзями!

Схожі статті

Цей сайт використовує cookies. Ви можете змінити налаштування cookies у своєму браузері. Дізнатись більше

Я погоджуюсь