Вхід Реєстрація

Чому вина із сорту винограду Isabella в ЄС не виробляють?

Сорт дійсно добре відомий, особливо людям похилого віку. Він вважається як технічним, тобто придатним для виробництва вин, так і їдальнею, причому досить смачним з характерним суничним смаком. Виноград цього сорту без проблем можна придбати у магазинах. Вина зустрічаються рідше, переважно це продукція вітчизняних виробників. Якщо ви, наприклад, захочете купити Fragolino Bianco 0.75 л, то повинні знати, що, незважаючи на характерний суничний присмак, він виготовлений не з Ізабелли. Чому читайте у статті.

Походження сорту

 

Усі сорти винограду відносяться до роду Vitis. Більшість технічних сортів (Saperavi, Riesling, Cabernet Sauvignon) є видом Vitis Vinifera, деякі, родом з Північної Америки - вид Vitis Labrusca (Ізабелла). Сьогодні багато сортів Vitis Labrusca набули широкого поширення і в Старому Світі. Більше того, сорт Кіохо, виведений в Японії в 1937 році і є кровним родичем Ізабелли, в даний час найпоширеніший сорт Vitis в масштабах планети. Під виноградниками Кіохо у всьому світі зайнято близько 365 тисяч гектарів. Щоправда, це столова ягода. Що стосується інших представників роду Vitis Labrusca (Delaware, Albany Surprise, Fragolino), то багато хто вважає їх також різновидом Ізабелли, але це дискусійне питання.

Популярність сорту Ізабелла

Чому цей виноград настільки поширений? Причина проста: цей сорт надзвичайно живучий. Він легко переносить жаркий клімат і відмінно росте в тропіках, де високі температури поєднуються з підвищеною вологістю. А ще йому не страшні морози і він росте на широтах аж до Естонії. Але і це не все: Ізабелла стійка до багатьох шкідників винограду, через що вона так широко поширилася в Європі, при вирощуванні не вимагає великого досвіду або кваліфікації. У 60-ті роки XIX століття європейські виноградники зазнали навали філоксери. Цей шкідник мало не призвів до повного зникнення виноробства. Ізабелла до цієї комахи виявилася стійкою, тому вона швидко поширилася в Європі, а потім і в усьому світі.

 

Чому в ЄС Ізабелла заборонено

Якщо точним, то під заборону потрапив не сам виноград, а виробництво вина з нього. Офіційна причина – наявність у готовому продукті токсичного метанолу (у формулюванні вказані складнощі з контролем рівня метанолу у вині). Начебто справедливо, але якщо розібратися, то привід здасться надуманим:

  1. перевищення норм становило частки відсотка, у звичайних харчових продуктах концентрація метанолу буває набагато більшою;
  2. порушення норм виникають лише за недотримання технологій виробництва вин, що у основному кустарного виробництва.

Виходить, що формальна причина заборони одна, а фактично зовсім інша — це спроба зберегти європейські сорти винограду. Чи варто журитися з цього приводу? Навряд, адже в маркеті алкогольних штук МАУДАУ можна придбати вина сорту Ізабелла, вироблені, наприклад, в Україні чи Молдові, де такої заборони немає. Якщо, звичайно, вам так подобаються їхні суничні тони.

Кількість переглядів: 133
Дата редагування: 2024-09-29

Сподобалась стаття? Поділись з друзями!

Схожі статті

Цей сайт використовує cookies. Ви можете змінити налаштування cookies у своєму браузері. Дізнатись більше

Я погоджуюсь