В одному ряду зі скотчем та бурбоном виділяється продукт із Ірландії. Перші згадки про нього датовані XII століттям, але точне походження покрите таємницею часу. Зате на рубежі XIX-XX століть не залишилося жодного куточка у світі, де б він не побував. І скрізь зібрав постійну аудиторію шанувальників, які високо оцінили легенду із смарагдового острова. Чим же вона гарна?
Очевидні відмінності
У Шотландії та США whiskey орієнтован на естетів і аристократів, здатних розпізнати всю задуману палітру. Справжній ірландець, навпаки, простий, але той, хто знає собі ціну. Не прийнято милуватися та смакувати цей напій. Його просто п'ють, щоб розслабитися, відпочити та отримати задоволення. Це не означає, що алкоголь другосортний чи неякісний. Має лише іншу мету, розраховану на масовий сегмент. Тому він серед найбільш відомих, доступних і широко представлених у продажу – ірландський віскі в маркеті алкогольних штук можна вибрати на будь-який смак. Для досягнення такого результату застосовується спеціальна технологія виробництва. Як і належить, процес включає класичні етапи, але відрізняється у важливих нюансах:
-
найчистіша вода з природних місцевих джерел;
-
просушування солоду в природних умовах без торфу, що виключає, що виключає різкість букета з димними мотивами;
-
нескладені злаки для характерної прянощі та виразного вершкового відчуття;
-
потрійна дистиляція для м'якості та багатогранності смакових відтінків;
-
витримка не менше трьох років, у нових бочках або, наприклад, з-під хересу.
Особливості виготовлення змінюються в залежності від виробника. Але загалом, для алкоголю ірландською характерна стримана яскравість і легкість. Вловимі зернові нотки з фруктовим підтекстом, акцентами польових трав, дуба та карамелі.
Основні типи
Під багатьма брендами випускається різна алкогольна продукція. Сучасна різноманітність у всій своїй широкості – на сторінках інтернет-магазину Маудау, де для кожного знайдеться варіант серед популярної маси:
-
Bourbons. Виробляються біля Ірландії, але під контролем американських фахівців.
-
Pot Still. Склад суворо не регламентований і зазвичай доповнений соложеним ячменем.
-
Single Malt. Виготовляються на основі солоду в межах однієї гуральні.
-
Blended. Шляхом змішування будь-яких видів набувають оригінальні купажі.
-
Blended malt. Купажовані, із суміші односолодових шотландців.
-
Однозернові. З кукурудзи, пшениці чи жита – але не ячмінної культури.
-
Flavoured. Віскові лікери з медом, карамеллю та інші справжні ласощі для гурманів.
-
Single Barrel. Однобочкові представники класу преміум, які весь термін старіння проводять у єдиній спеціальній ємності.
-
Малий Batch. Відрізняються невеликими партіями, найвищою якістю та унікальністю.
Оскільки будь-який Irish Whiskey традиційно ставиться до невибагливих, працює одне правило. Потрібно вживати так, як хочеться, решта – справа випадку.