Культура українського народу наскрізь просякнута традиціями та символами. Шанувати свою культуру, берегти те, що мало неабияке значення для наших прадідів - це прекрасно та гідно поваги. Хліб - один з засадничих елементів нашої культури. Він завжди був символом життя, вважався справжнім святим даром. Віддавна жодна значуща подія не могла відбутися без хліба. У формі святкового та гарно оздобленого весільного коровая хліб є одним з найважливіших традиційних символів і на сучасному весіллі в Україні.
Весільний коровай: традиції
Весільні традиції пов’язані з короваєм варто розпочати згадувати ще з процесу замісу тіста та випікання святкового хлібу. Давніше, залежно від регіону України, хліб випікали вдома в молодої, або в молодого, або ж у родичів однієї з сімей. Найбільш вдалою можна вважати традицію, коли щасливо одружені представниці обох родин збиралися разом, щоб створити весільний коровай на знак єднання двох родів.
Скільки потрібно короваїв на весілля?
Взагалі, коровай як весільний атрибут з давніх-давен був задіяний майже у всіх весільних обрядах - сватанні, під час викупу, після вінчання і т.д. Для кожного з обрядів випікали окремий коровай, с особливим символічним декором. Проте кількість короваїв на весіллі завжди залежала від звичаїв конкретного регіону. На сучасному українському весіллі найчастіше ми маємо справу з одним великим короваєм - тим, яким батьки зустрічають пару після церемонії одруження та/чи вінчання.
Зустріч молодят з короваєм символізує утворення нової родини, початок нового, спільного життя. Також вважається, що той з пари, хто відкусить/ відламає більший шматок, і буде головою новоствореної сім’ї.
Яким має бути весільний коровай за розміром та вагою?
Якщо згадувати давні традиції, то розмір весільного короваю мав велике значення. По суті, чим більший він був, тим більше благ чекало на родину. Розмір короваю на весілля символізував щастя, любов, багатство. Весільним хлібом пригощали гостей, музикантів та інших учасників святкування, а залишки було прийнято віддавати бідним.
Для сучасних пар весільний коровай - це важливий символ, однак розмірам і оздобленню такого значення, як раніше, не надається. Короваю має вистачити для всіх гостей, тож оптимальний розрахунок - шматочки приблизно по 60 грамів весільного хлібу на особу. Таким чином, для весілля з 50 гостями потрібно замовити коровай вагою 3 кг.
Декор весільного короваю та його значення
Навіть якщо ви або ваші рідні не плануєте випікати коровай на весілля своїми руками, ви можете висловити свої побажання щодо оформлення святкового хлібу професійним пекарям. Для цього пропонуємо ознайомитися з малюнками та візерунками, які традиційно використовують в оздобленні короваю на весілля, та їхнім сенсом.
-
два кільця - символи одруження, дві половини, що стали одним цілим;
-
коси - ще один знак на короваї, який символізує єднання чоловіка та жінки, сплетіння двох доль;
-
колоски - символи достатку, добробуту, багатства;
-
гілочки калини - символи кохання, взаєморозуміння, процвітання та зростання родини, появи дітей в сім’ї;
-
виноград - означає родючість, багатство;
-
пара голубів - символізують наречених, їхнє кохання, вірність;
-
пара лебедів - найважливіший символ вірності один одному;
-
рослини (гілки, листя) - додатковий багатозначний елемент декору короваю на весілля. Символ родючості, багатства, процвітання родини.
Важливо розуміти, що торт на весіллі своєю появою завдячує саме весільному хлібу. Весільний коровай був невід’ємним атрибутом свята одруження, тому, незалежно від статків родини, усі намагалися спекти дійсно великий, смачний (з найкращого борошна, з великою кількістю яєць) та багатий за оздобленням коровай.
Є багато традицій та обрядів, які сучасні молодята оминають на своєму весіллі. Однак, справжньому, розкішному та гарному короваю завжди знайдеться центральне місце на святковому столі українців!