Весілля сьогодні - це не обов'язково традиційний банкет, коли столи буквально ламаються від їжі. Хтось проводить вечірку з фуршетом і шведським столом, хтось пікнік з барбекю. Але все більшою популярністю в світі користуються вишукані весілля в форматі "звана вечеря". Головною особливістю такого свята є прагнення молодят задовольнити смаки всіх гостей. Як виглядає весілля в стилі "звана вечеря", як оформляють весільне меню, як зробити все правильно і в чому можна помилитися - дізнайтесь!
Що таке "звана вечеря": особливості незвичайного застілля
Звана вечеря - це такий формат банкету, про який гості сповіщаються заздалегідь. Для організаторів важливо не просто запросити людей на захід, а вивідати їхні смаки і вподобання, щоб постаратися задовольнити їх. Якщо на вашому весіллі збереться дуже різна за своїми життєвими переконаннями і поглядами на їжу публіка, такий формат - ідеальний варіант.
Відмінною рисою званої вечері, в порівнянні з традиційним банкетом або фуршетом, є наявність весільного меню. Тобто, банкетне меню гості бачать в самому початку свята, ще до того, як встигли щось скуштувати. Кладуть меню на весільний стіл - прямо на тарілки або біля них. По-перше, картки містять вичерпну інформацію, яка дозволяє гостю "розподілити сили" - від закусок до десертів. По-друге, правильне банкетне меню для такого нестандартного застілля має неодмінно містити варіанти страв: наприклад, щоб вегани могли вибрати страви без м'яса, а м'ясоїди насолодитися м'ясними стравами.
Банкетне меню: як правильно вибрати страви на весільний стіл
Ви, як господарі свята, можете вибирати абсолютно будь-які страви, зокрема ті, які подобаються саме вам або вашим рідним. Але часто серед запрошених є ті, чиї смакові вподобання ми не знаємо. В такому випадку, звана вечеря - ідеальний формат застілля. Розповімо, що важливо врахувати, щоб меню на весілля сподобалося і підійшло кожному з присутніх:
-
гармонія - перше і найголовніше правило складання меню для весілля. Намагайтеся створити максимально гармонійне меню - в рівній мірі на вашому торжестві повинні бути представлені закуски, гаряче, десерти.
-
дайте вибір, але пам'ятайте про межі - якщо ваш бюджет не безрозмірний, прийміть до відома, що дати вибір гостям - це значить збільшити витрати на банкет. Наприклад, серед гарячих страв будуть частування з риби, м'яса і веганський варіант. Розрахувати точну кількість тих чи інших порцій неможливо (раптом комусь захочеться спробувати щось незвичне), але всі ці продукти повинні бути на кухні обраного ресторану. Тому, даючи вибір і поважаючи смаки гостей, все ж обмежте його: 3-4 види закусок на весілля, 2 гарячих, 2-3 салати, 2 десерти, багата карта алкогольних і безалкогольних напоїв.
-
не поєднувати непоєднуване - продуманим і концептуальним повинен бути не тільки стиль весілля - в плані оформлення, а й банкетне меню. Мова не про те, що ваші кухарі створять екзотичні страви, з'єднавши, здавалося б, непоєднувані продукти. Ми говоримо про те, що у вашому ідеальному меню на весілля не повинно бути продуктів, які погано засвоюються разом. З одного боку - це справа гостей - їсти чи не їсти, то з тим. Але ви можете проявити повагу і подбати про самопочуття запрошених, створивши смачне, поживне і корисне банкетне меню.
-
враховуйте пори року - щоб не наражати себе і близьких на небезпеку, а також, щоб не викликати сумнівів у гостей в надійності частувань весільного столу, враховуйте сезонність. Звичайно, салат зі свіжою полуницею взимку подарує масу позитиву смаковим рецепторам, але подумайте, чи можете ви бути впевнені, що ця полуниця безпечна?
Весільний стіл: презентуємо банкетне меню
Оформлення весілля дуже турбує молодят, саме в нього вони вкладають найбільше грошей, саме оформлення справляє найбільше враження на гостей. Меню на весільний стіл - це модно і красиво. Представляючи гостям картки, на яких розписане банкетне меню, ви даєте їм найцінніше - можливість вибору. Не сумнівайтеся: торжество, де меню зі стравами надається гостям, завжди отримує більше позитивних відгуків від запрошених!
Ось кілька нюансів, які радимо враховувати при створенні та оформленні меню на весілля:
-
оформлюйте меню в стилі весілля - колір, малюнки - нехай все доповнює загальну картину вашого свята;
-
меню повинно бути надруковано або написано каліграфічним почерком на спеціальній паперовій або картонній картці. Загальне банкетне меню ресторану для цього не підійде!
-
складіть перелік усіх страв, які будуть подавати протягом вечора: закуски на весілля, салати, перше, гарячі страви, десерт.
-
вказуйте не тільки назви, але і склад страв. Це дуже важливо, адже знаючи компоненти, ваші гості зможуть спиратися у виборі на свої вподобання і уникнуть неприємностей, пов'язаних з харчовою алергією.
Який би формат для весілля ви не вибрали, пам'ятайте, головне - якість страв!
Фото: Pinterest