Традиційне українське весілля - це не тільки обряди, музика і їжа. Яскравою візитівкою сучасного свята в українському стилі є багата, своєрідна і неповторна алкогольна карта. Навіть якщо все свято буде проходити в іншому стилі, але ви бажаєте віддати данину поваги національним традиціям, організувавши на святі козацький стіл, неодмінно доповніть його оригінальними напоями - настоянками, наливками і т.п. Дізнайтеся все про трендовий український алкоголь: які саме традиційні алкогольні напої додадуть святу особливого колориту, з чого їх виготовляють і як їх приготувати самостійно!
Самогон на весілля
Найбільш відомий український алкогольний напій - міцна альтернатива магазинній горілці - це славнозвісний самогон. Цей спиртний напій виготовляють в домашніх умовах, за допомоги спеціального самогонного апарату, саморобного чи заводського - спеціально призначеного для виготовлення самогону дистилятора.
Міцність самогону перевищує традиційні для горілки 40 градусів, а виготовляється легендарний напій шляхом перегонки браги через дистилятор. Класично основою для браги стають дріжджі продуктів, що мають у складі природній цукор - наприклад, буряк, жито, фрукти.
Самогон на цукрі
Найпростіший спосіб для тих, хто не бажає шукати солодкі інгредієнти для приготування алкоголю на весілля - взяти звичайний цукор. Для виготовлення самогону його потрібно чимало, а саме:
-
3 кілограми цукру
-
15 літрів води
-
100 грамів дріжджів
Змішаним інгредієнтам слід настоюватися не менше тижня, а вже згодом утворена рідина має пройти процес перегонки у дистиляторі. Якщо ви бажаєте надати особливого смаку своєму самогону, додайте до цукру, води та дріжджів перед настоюванням й улюблені спеції - ароматне листя фруктових дерев чи ягідних кущів, зелень.
Крафтовий дистилят
Самогон - очолює українські алкогольні напої, але його не назвеш трендовим алкоголем. Останнім часом на весіллях особливо модно дивувати гостей чимось незвичайним: і в плані їжі, і в плані випивки. Так набирає обертів виробництво так званого крафтового дистиляту. Крафтовий дистилят - це міцна основа, але при цьому, на відміну від самогону, він має м'який і приємний смак, і не турбуватиме вас неприємними наслідками вживання - наприклад, головним болем. Популярний і смачний крафтовий алкоголь найчастіше виготовляють на основі зернових, наприклад, ячмінного солоду. Результат вас здивує: таке частування дуже схоже з модним і дорогим віскі.
Настоянка: найвідоміші українські міцні напої на весілля
Настоянка - прикраса будь-якого банкету і фуршетного столу. Саме настоянки - міцні і різноманітні на смак, дозволяють зробити алкоголь на весілля родзинкою свята. Адже одна справа, коли гості п'ють горілку, а інша - коли їм пропонують величезну кількість традиційних українських напоїв на вибір.
Настоянки, в залежності від обраних інгредієнтів, бувають і солодкими, і гіркими. Спочатку вони мали лікувальні властивості, тому виробники вкрай точно і прискіпливо розраховували склад напою. Згодом настоянками стали називати алкогольні напої, які отримували внаслідок тривалого процесу витримки. Деякі з них і донині в певних кількостях вважаються корисними для здоров'я. Ми розповімо про найпопулярніші українські настоянки, а ви вибирайте, якими саме будете дивувати смакові рецептори ваших друзів і рідних!
"Калганівка": склад і рецепт
Настоянка калганівка отримала свою назву завдяки основному інгредієнту - кореню калгану, хоча насправді, корінці, з яких готують основу під цей алкоголь на весілля, називаються інакше, хоча їхнє коріння зовні дійсно схоже. Корінь калгану дуже близький до імбиру, а насправді готують калганівку з трав'янистої рослини - перстачу прямостоячого.
Приготувати класичну калганівку нескладно: для основи можна взяти горілку або самогон. Порошок з перетертих корінців перстачу заливають спиртовою рідиною і настоюють кілька тижнів в недоступному для світла місці. Калганівку слід періодично збовтувати, а перед подачею і вживанням процідити, щоб залишки кореня не опинилися в чарці.
Хрінівка: особливості приготування і складу
Настоянка на основі хрону - хріновуха чи хрінівка - відомий і улюблений український алкоголь. Для приготування хріновухи за класичним рецептом використовують спирт (горілку, самогон), хрін і мед. Досить часто, в хріновуху домашнього приготування, не кладуть мед. Тоді напій зовні дуже нагадує горілку, і лише за смаком ви неодмінно його впізнаєте. Цей міцний алкоголь відрізняє гострий смак, що з'являється завдяки ретельному подрібненню хрону. Для більш екстремальних відчуттів в хріновуху нерідко кладуть часник або імбир. А такі інгредієнти як мед, лимон, фруктоза дозволяють зробити гостроту більш м'якою і приємною.
Що таке спотикач і як його готують
Український алкоголь оригінальний не тільки за своїм складом і способом приготування, але і за назвами. Наступна традиційна настоянка, яка точно припаде до смаку гостям весілля - це спотикач. Для його приготування використовують горілку, а також різні прянощі і спеції - корицю, гвоздику, мускатний горіх і інші добавки до смаку. Особливий секрет приготування: спотикач в період двотижневого настоювання слід постійно збовтувати, а після - закип'ятити з цукром і процідити. Охолоджений спотикач повністю готовий до вживання!
Перцівка: алкоголь на весілля для гострих відчуттів
Не лише хріновухою можна подражнити рецептори поціновувачів традиційної випивки. Перцівка на самогоні наділена цілющими властивостями і виразним смаком, завдяки додаванню меду і спецій - червоного і чорного перцю, гвоздики. Перцівку слід настоювати 5-7 днів, в перші кілька з яких збовтувати суміш раз на добу. Після настоювання перцівку необхідно процідити і розлити в ємності для зберігання і вживання.
Медовуха: українські напої різної міцності
Окремо від настоянок слід розглядати традиційний алкогольний напій під назвою медовуха. Звісно, таке ім'я цей алкоголь отримав завдяки меду в складі, але відрізняється одна медовуха від іншої своєю міцністю. Традиційно, спочатку напій готували з води, меду і дріжджів, але з часом любителі міцного алкоголю почали експериментувати, і створили медовуху на горілці і самогоні. Для весілля напій підходить ідеально в будь-якому складі: слабоалкогольна медовуха складе гідну конкуренцію пиву на козацькому столі, а міцна - стане чудовою альтернативою звичайній горілці.
Варенуха: напій на весілля для кожного
Надзвичайно смачним є традиційний український напій варенуха. Буває він безалкогольним, слабоалкогольних та міцним. Класично в основі варенухи - узвар, компот із сухофруктів. У безалкогольному варіанті, в узвар додають перець, гвоздику, інші спеції і трави за смаком, а потім парять в печі перед подачею. Міцна варенуха готується інакше: сушені фрукти - кожен вид окремо - заливають спиртом або горілкою і настоюють впродовж тижня. Після закінчення цього терміну, всі фрукти змішують і заливають кількома склянками меду (залежить від об’єму і ваших смаків). Готову суміш витримують в теплій печі до 12 годин.
Наливки
У той час, коли в світі набирала обертів винна культура, в Україні виноград був рідкісною, дефіцитною рослиною. І, ймовірно, це на щастя: адже саме тоді спритні виробники алкогольних напоїв придумали наливки.
На відміну від настоянок, українські наливки - продукт винятково солодкий. Для його приготування використовують сезонні ягоди і фрукти. Якщо настоянки стають готовими до вживання досить швидко, то наливки повинні дозрівати 1-6 місяців. Наливки з яблук, айви зріють довго, так як ці фрукти можуть зберігатися довше, вишнева і сливова наливки готові до вживання через 2-3 місяці, а алкогольні напої з ягід, що швидко псуються - наприклад, з малини - дозрівають лише 3-4 тижні!
Вишнева наливка: рецепт приготування
Класична вишнева наливка - мабуть, найпопулярніша в Україні. Завдяки вишуканому смаку, прекрасного кольору і простоті приготування, цю наливку люблять і готують в домашніх умовах. Ділимося рецептом, який дозволить вам пригостити домашньою вишневою наливкою гостей весілля або піднести її у якості подарунка в кінці свята!
Наливка з вишні
Наливка, приготована на горілці, має міцність близько 20%. Завдяки цьому, вона прекрасно підходить для будь-якого свята - як альтернатива звичному вину або занадто міцній горілці і самогону. Приготувати вишневу наливку можна взявши:
-
2 кілограми вишні
-
1 кілограм цукру
-
1 літр горілки
Вишню необхідно перебрати і очистити від кісточок, після чого покласти в скляний бутель, чергуючи шар вишні з шаром цукру. Посудину потрібно заповнювати не повністю, щоб залишалося вільне місце для бродіння. Вишню з цукром слід залити горілкою так, щоб вона повністю покрила плоди. Витримують вишневу наливку в теплому і темному місці близько 2 місяців.
Українське вино - вишняк
Українські напої - смачні і різноманітні. Особливо трендовим останнім часом стає вишняк - густий і хмільний традиційний напій, який сміливо можна назвати родичем вина. Для приготування вишняка не використовують спирт: натуральні продукти - вишню - змішують з цукром у співвідношенні 2:1 і в скляних бутлях залишають бродити в теплому місці. Через 1.5-2 місяці на поверхні утворюється шар з вишень, що спливли. Його пробивають трубочкою і через неї зливають перші порції ідеального вишняку!
Український алкоголь - це візитівка вашого свята! Смачно, стильно, незвично - так характеризують гості алкогольну карту, що складається з традиційних алкогольних напоїв. Слідкуйте за якістю, дивуйте гостей і насолоджуйтеся прекрасними смаками!